DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

12 Nisan 2012 Perşembe

Kendine yardım

© 2006 Pandora’s Aquarium, Stephanie

Tecavüz veya cinsel istismardan sonra şifa bulmanın hangi evresinde olursanız olun, kendinize özen göstermeniz her zaman önemlidir. Bunun çeşitli yöntemleri vardır ve size uygun olanlar doğru olanlarıdır. Aşağıdakiler, denemek isteyebileceğiniz birkaç tavsiyedir.

Günlük tutmak 
Birçok hayatta kalan, neler olduğuna dair neler hissettiklerinin kaydı için günlüklerin iyi bir yol düşünüyor. Günlükler yaşadığınız öfkeyi, bastırılmışlığı, korkuyu, yalnızlığı, tetikleyicileri, suçluluğu veya şüpheyi kaydetmek için güvenli bir yer sağlayabilir. Ayrıca danışmanınızla görüşmeden önce tartışmak istediğiniz konuları not aldığınız iyi bir yer de olabilir.

Yaratıcı olmak
Dans edebiliyor, şarkı söyleyebiliyor, yazabiliyor, oynayabiliyor veya bir müzik aleti çalabiliyor musunuz? Sanat, duygularınız için harika bir çıkış sağlar ve başkalarına ulaşmanın dâhice yoludur.


Genel sağlık

Kendinize bakmanız çok önemlidir. Biriciksiniz ve en iyi bakımı hak ediyorsunuz. Berbat bir sıkıntıdan geçiyorsunuz ve kendinize ekstra bakım almaya ihtiyacınız var. Buna doğru düzgün yemek yiyerek ve iyi bir uyku çekerek başlayın. Yeme sorunlarınız veya uykusuzluk çekiyorsanız lütfen uzman yardımı alın. Travma ile uğraşmak zahmetlidir, bütün enerjinize ihtiyacınız olacak!


Kendinize ısmarlayın!!!

Sevdiğiniz bir film mi var? Uzun zamandır almayı arzuladığınız bir CD mi var? Sevdiğiniz özel bir şarap mı var? Alın! Hak ettiniz! Parayla aptalca davranmanın hiçbir zaman faydası olmaz ama mücadele ederken küçük bir ikramdan daha değerlisiniz.

Rahatlayın

Bu dördüncüyle ilişkili – rahatlama yolları bulun. Masaj yaptırın, köpüklü banyo yapın, dondurma yiyin! Nasıl rahatlarsanız rahatlayın, özellikle uykusuzluk çekerken, kendinize zaman ayırdığınızdan emin olun. Ciddi uyku problemi yaşıyorsanız doktorunuza görünün.

Arkadaşınızı arayın
Sadece muhabbet etmek için bile olsa arkadaşınızı arayın. Sizi önemseyen insanlarla iletişim kurmak moralinizi düzeltir.


Egzersiz
Egzersiz yapmak bedeninizle yeniden iletişim kurmanızın iyi bir yolu olabilir. Koşun, yürüyün, dans veya aerobik yapın veya bisiklete binin. Kendinize hem zaman ayırmış olacak, hem de bedensel olarak iyi hissedeceksiniz. Egzersiz aynı zamanda doğal anti-depresan olarak bilinir ve eğer bir salona yazılırsanız başka insanlarla da tanışabilirsiniz. 


Aktivizm
Cinsel şiddetle ilgili çalışan gruplara katılabilirsiniz. Hukuk ve sağlık sisteminde, hayatta kalan yararına iyileştirmeler yapılması için çalışıyor olmak, öfkenizi belli bir amaca yöneltmek için iyi bir yol olabilir.

Gülmek

Gülmenin en iyi ilaç olduğu söylenir, o yüzden en komik DVDyi alın, TV deki komedi şovları seyredin ya da sizi en çok ne güldürüyorsa onları yapın. 

Unutmayın, özen gösterilmeyi hak ediyorsunuz!