DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

12 Nisan 2012 Perşembe

Neden söylemedim ki!

© 2009 Pandora’s Project, Katy 
İngilizce orijinalinden okumak için tıklayınız.

Bizim hatamız değil!

Ergen veya yetişkin olarak geçmişe bakarak sessizliği bozmak için elimize geçen fırsatları kaçırdığımıza üzülmek çok kolaydır. Bunu yaparken korkmuş/kafası karışmış çocuğun bakış açısından değil, yetişkin birinin bakış açısından baktığımızı hatırlamamız gerekir. Çocukken neden söylemediğimizi kendimize hatırlatmamız gerekir, böylece çocuk halimizi daha çok kabullenebilir, şefkat ve anlayış gösterebiliriz.
Çocukların cinsel istismarı bildirmemelerinin birçok nedeni vardır ve çoğu hayatta kalanın[1], söylememesi için birden fazla nedeni vardır. Bu kesinlikle kapsamlı bir liste değildir ama nedenlerden birkaçı aşağıda sıralanmıştır. Belki, bir iki tanesini, kendinizinkiyle özdeşleştirebilirsiniz.
“Kimse bana inanmaz”: İstismarcılar, genellikle, eğer başka birine söylerseniz kimsenin size inanmayacağını söyleyerek tehdit ederler. Ondan sonra yalan söylemiş gibi görünmek riskini almak zorunda kalacaksınız, belki de gerçeği söylemediğiniz için cezalandırılacaksınız. Ne de olsa çocuklar; yetişkinlerin çocukların sözlerine değil yetişkinlerin sözlerine inandığına inanır.

Başkalarına zarar vereceğini söyleyerek tehdit etme:  İstismarcılar, bir başkasına söylerseniz, sevdiğiniz birine zarar vererek sizi cezalandıracağını söyleyerek sizi açıkça tehdit edebilirler. Bir istismarcının ev hayvanını öldüreceğini veya ebeveynine, kardeşine zarar vereceğini söyleyerek tehdit etmesi hiç de alışılmadık değil. Küçük bir çocuk için bu inanılmaz korkunç bir şeydir. Değer verdiğiniz kişileri korumak için sessiz kalmanız gerektiğine inanmanıza neden olabilir. 

Kendinize daha fazla zarar verecek tehditler: İstismarcılar eğer söylerseniz sizi daha fazla cezalandıracaklarını söyleyerek tehdit edebilirler. Sağ kalanları abartmasız sessizliğe sürükleyen cezalar uydurabilirler.

“Benim hatam”: Birçok istismarcı kurbanlarını “yetiştirir” ve zaman içinde size, sanki yanlış bir şey yaptığınız için olayın sorumlusunun da siz olduğunuzu hissettirirler. Bunu size uzun süre söylerlerse siz de suçlu olduğunuza inanırsınız. Belki de, biri öğrenirse yetimhaneye veya çocuk hapishanesine gönderileceğiniz söylenmiştir ve herkes sizin x,y ve z olduğunuzu düşünecektir. Birçok çocuğun istismarın suç ortağı olarak suçlanmaktan korktuğu için istismarı söylememesi çok anlaşılır bir şeydir.

İstismarcının başının belaya girmesini istememe: Bazen istismarcılar ebeveyn, kardeş, aile dostu, dini lider vs. gibi çocuğun çok yakınından kişilerdir. Bazen çocuklar istismarcılarının başının derde girmesini istemeyebilir. Bu kişinin hapse gönderileceğinden veya bu kişiyi tekrar görmesine izin verilmemesinden korkabilirler. Açıkçası eğer bu kişiyi seviyorsanız genellikle sessizlik kazanır. Özellikle de, ailenin dağılmasına neden olduğu düşüncesi katlanılması çok zor olabilir.

“Ne diyeceğimi bilmiyorum”: Açıktır ki, bir çocuğun kelime dağarcığı özellikle de cinsel davranışlar söz konusu olduğunda biz yetişkinlerinki kadar gelişmiş değildir. Bir sohbette konuyu nasıl açacağını veya hangi kelimeleri kullanacağını bilmeme gibi söylemenin önünde gayet pratik engeller olabilir. Yetişkinler bile istismar içeren seks hakkında konuşmakta zorlanırken küçük bir çocuk olarak bunu yapabileceğinizi kendinizden nasıl bekleyebilirsiniz. Ayrıca, eğer size ne yapıldığı konusunda kafanız karışıksa olayı nasıl tarif edebileceğinizi bilmeniz neredeyse imkânsızdır. 

Rüşvet: Bazı çocuklara sır saklamaları için rüşvet verirler. Mesela, istismarcı size para vereceği veya size güzel şeyler alacağı vaadinde bulunabilir. Bu “ödüller” istismarcıya ve istismara karşı hislerinizi şaşırtabilir.

“Ama istedim”: Bazı hayatta kalanlar yaşananları “olumlu” sayarak sessiz kalırlar. Örneğin, sevgi ve şefkate muhtaç çocuklar istismarcılarından sevgi ve şefkat gördüklerini hissedebilirler. Hiçbir insanı temas olmamasından daha iyi görünebilir. Anlaşılır biçimde, uyarılmayla sonuçlanan cinsel tahrik çocuğun iyi hislerle kötü hisleri birbirinden ayırt etmesini zorlaştırabilir. Belki de hayatında ilk defa çocuğa kendini “özel” ve arzu edilen olarak hissettirmiş olabilir.

“Yanlış olduğunu bilmiyordum”: Özellikle istismar çok küçük yaştayken başlamışsa, bunun herkesin yaşadığı bir şey olmadığının ayırdında olmayabilirsiniz. İstismar günlük hayatınızın bir parçası haline gelir ve bir istismar olduğunu kabul etmek zor olur.

"Söylememek" sizi çocukken uğradığınız cinsel istismardan sorumlu kılmaz. Eğer yetişkin olarak istismardan bahsetmenin ne kadar zor olduğunu düşünüyorsanız, çocukken istismardan bahsetmeyi kendinizden nasıl beklediğinizi, kendinize sorun. Birçok çocuk için  “konuşmak” uygun seçenek değildir.