DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

5 Nisan 2012 Perşembe

Fantezi ve Gerçeklik 1

İki Zıt Grup Birleşmez 

Popüler kültür, fanteziyi gerçeklikten ayıramıyorsak “deli” olduğumuzu söyler. Böyle tanımlanıyorsa, hepimizi deliyiz.  (bunda yeni bir şey yok!)

Fantezi ve gerçeklik sorunlarından kurtulmanın anahtarı her zaman ikisinden hangisiyle uğraştığınızı bilmektir!
Fantezinin Tanımı
 
Fantezi TAMAMEN akıl eylemidir.
Birçok insan rüyaların ve düşlerin fantezi olduğunu bilir ama çok azı her bir düşüncenin de fantezi olduğunu bilir. Örnek: Hepimiz “2+2=4” doğru bir cümle olduğunda hemfikirizdir. Fakat iki çift nesne önümüzde olmadıkça bu doğru cümle gerçek olmaz.

Bazı fantezilerin DOĞRU olduğunda anlaşsak bile, bu onun GERÇEK olduğu anlamına gelmez. Gerçekleşinceye kadar fantezidir.

Gerçeklik Tanımı

Duyularımız aracılığıyla algıladıklarımız gerçekliktir. (göz aldanmaları gibi daha belirsiz şey dışında) Eğer bir şeyi görüyor, işitiyor, tadıyor veya dokunuyorsak gerçektir.

Kutsanmış Bir Lanet Mi?

Biz insanlar fantezi kuran tek varlık olduğumuza inanmışızdır.  Yunuslar ve diğer hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yalnız olmadığımız anlaşıldı.
Fantezi kurabilme yeteneği eğlenmek ve problem çözmek için birçok yol açar, fakat sinir bozukluğu, psikoz gibi her türlü “ruhsal acı” için de birçok yol açar.
Fanteziyi Kullanma Zamanı

Fantezileri SADECE eğlenmek ve KISA sorun çözmek için kullanın.

Fanteziyi Eğlence İçin Kullanmak

Eğlenceli olabilecek her durum içinde kendinizi hayal edin. [bazen şiddeti hayal etmek bile eğlenceli olabilir! O kadar çok kızgınsanız baskıyı azaltmak için bu tür fantezilere ihtiyaç duyabilirsiniz.]

Fanteziyi Sizi Üzecek Duyguları Yaratmak İçin Kullanmayın!

Kötü duygular yaratmak hiç de sağlıklı bir eğlence değildir!
Eğer bir problem çözmeye çalışmıyorsanız, kendinizi korkutan, üzen veya kızdıran durumlar içinde hayal etmeyin.


Eğlence Hayallerini Gerçeklikle Karşılaştırmayın

Fantezi mükemmel olabilir, gerçeklik olamadığından, eğlendiren fantezilerimizi gerçeklikle karşılaştırmak her zaman kötü duygulara yol açar!

Fantezileri Kısa Problem Çözümünde Kullanmak

Fanteziyi problem çözümü için kullanmak akıllıca ve gereklidir. Örneğin, iki apartman arasında seçim yapıyorsanız, her ikisinde de nasıl yaşayabileceğinizi hayal edip, iki duygu arasındaki farkı karşılaştırabilirsiniz. Fakat bu sadece bir iki dakikanızı almalıdır!

Çok Uzun Sürüyorsa Problem Çözümü Değildir.

Beyinlerimiz inanılmayacak kadar hızlıdır,  hızlı bilgisayarlar kadar çabuk çalışırlar.
Birkaç dakika düşündükten sonra problemin çözülebilir olup olmadığını içgüdüsel olarak anlarız. Sonrasında tüm yaptığımız, problemin ne kadar çözümsüz olduğu hakkında kendimizin sinirini bozmaktır!

Bir problem birkaç dakikalık düşünmeyle çözülmüyorsa, eğer yeni bir bilgiye sahip değilsek, çözümsüz olduğuyla yüzleşmemiz gerekir. Çözülmeyen problem size acı verir, bir arkadaşınızı arayın, konuyu sevgilinizle tartışın, internette araştırın, o alanda uzman birisiyle konuşun. Yeni bir bilgi getirecek her şeyi yapın, çözümsüz problem size fazla acı vermiyorsa bırakın gitsin! Çözümsüz problem duygusal acıya yol açıyorsa ve bırak gitsin diyemiyorsanız, terapistler bunun içindir.