DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Gri alan tecavüzü

© 2006 Pandora’nın Akvaryumu, Stephanie  

Toplumun geneli tarafından inanılan şey, “gerçek tecavüzler” ve bir de “gri alana” düşenler olduğudur. Gri alan tecavüzü; toplumun, tecavüzü, bir yabancı tarafından işlenen sert eylem olarak kurgulamasıyla doğdu. Bu tecavüz anlayışı, tecavüzü destekleyen mitler etrafında örüldü ve bu, hayatta kalanların yaşadıklarını hiç de yansıtmıyor.
Yarım tecavüz veya gri tecavüz diye bir şeyden bahsedersek, bunun ardından, yarım rıza diye bir şeyin mümkün olduğu gelir. Hâlbuki gri alan rızası diye bir şey mümkün değildir. Birinin rızası -isteyerek, baskı olmadan, aktif olarak- ya vardır ya da yoktur. Kişi, rahat bir şekilde ve isteyerek bir başkasıyla seks yapmak istiyorsa, o zaman her şey nettir. Net değilse, o zaman o kişinin rızası yok demektir: gri alan yoktur.

Sarhoş olmak, flört etmek, suçluyla sevgili olmak, suçluyla daha önce seks yapmış olmak, suçluyla yeterince mücadele etmemek veya hiç mücadele etmemek gibi çok fazla etmeni, insanlar, gri alan tecavüzünü tarif etmek için kullanabilirler. Hâlbuki “tecavüz edilebilir suç” gibi bir şey yoktur - sarhoş olmak, belli bir şekilde giyinmiş olmak, belli bir işi yapıyor olmak, birisiyle yakın olmak, yalnız olmak, daha önce bu kişilerle yatmış olmak tecavüzü kaçınılmaz veya kabul edilebilir kılmaz. Tecavüz, hayatta kalanın davranışlarıyla değil, failin eylemleriyle tanımlanır. Bir kişinin cinsel eyleme rızası ya vardır ya da yoktur. Eğer rızası yoksa bu tecavüzdür, bunda “gri” bir şey yoktur.


Kadın veya erkek, yabancı veya sevgili, randevu veya tanıdık, çocuk veya yetişkin, sarhoş veya ayık - hepsi ciddi ve hepsi travmatiktir.