DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Sevgili/Eş Cinsel Saldırısının Uzun ve Kısa Dönem Etkileri

© 2008 Pandora'nın Akvaryumu, Louise

(kadın erkek ilişkisini dikkate alan bir yazı)

Yabancının tecavüzünün gerçek tecavüz olduğu ve sevgili/eş tecavüzünün diğer tecavüz biçimleri kadar ciddi olmadığı ve zararsız olduğu mitleri yüzünden, yaşadıklarınızdan dolayı acı çektiğiniz için kendinizde bir sorun olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Emin olun ki, anormal bir davranışa karşılık, verdiğiniz tepki normal. Çalışmalar, sevgili/es tecavüzünün yabancı tecavüzüne göre, çok daha uzun sureli ve ağır etkileri olduğunu gösteriyor.



Aşağıdaki, süper kapsamlı bir sevgili/es tecavüzünün etkileri listesi değil – ne kadar çok sevgili/es tecavüzü yaşamış kişi varsa, o kadar çeşit etkilenme vardır elbet. Fakat bu, sevgili/es tecavüzünün bilinen en genel etkilerini içerir. Aşağıda listelenen etkilerden herhangi birini yaşıyorsanız, lütfen bir danışmandan ve/veya benzer tecavüzden hayatta kalan kişiden, daha önce yaşamış ve sizi anlayabilecek bir başka kadından destek alın.


SEVGİLİ/EŞ TECAVÜZÜNÜ TAKIP EDEN EN GENEL TEPKİLER
Bunların çoğu, şok ile veya yeniden yaşanması korkusu ile baş etmeye dair yollardır. Bazıları farklı inkâr formlarıdır ve şunları içerebilir: 


*      İnkâr: "böyle bir şey hiç yaşanmadı"; "tecavüz olması için, bir yabancının olması gerekir" "bana gerçekten zarar vermek istemezdi.”  
*      Mantık çerçevesine oturtmak: “sadece bir kerelik bir sapkınlıktı ve bir daha yaşanmayacak” ( özellikle adamın şiddet alışkanlığı yoksa). Kendini suçlamak da mantık çerçevesine oturtmanın bir başka şeklidir, örneğin: “iyi bir eş olsaydım, böyle olmazdı”, “benim hatamdı, ben ayarttım onu”.
*      Küçültmek: "o kadar da kotu bir şey değil"; "en azından beni dövmedi."
*      Ayırma: “bunu düşünmeyi ret ediyorum"; "hiçbir şey hissetmiyorum". 

Bazı kadınlar, ilişkinin iyi yanlarına odaklanmayı seçerler, bazıları da kendilerini kötü yapmak pahasına sevgililerinin, kafalarındaki “iyi” imajını korurlar. 

Ayrılamayacak durumda olan kadınlar tekrar tecavüze uğramamak için stratejiler geliştirirler;  bazıları ürkek ve sakinleştirici teskin edici olmaya çalışır ve yine de bir tehlike sezerlerse sevgilinin yoluna çıkmamaya çalışırlar. Daha fazla beden bütünlüğünün bozulması veya yaralanmaya maruz kalmamak için, belli eylemlere boyun eğebilirler.

“Normalleştirme” diye adlandırdığım, benim de önceden benimsediğim bir stratejiyi uygularlar – ayni ev işlerini yapar dururdum, çünkü akil sağlığımı korumak için sıkıcı bir şekilde normal bir şeydi! Bazı kadınlar da duş almak, sigara içmek veya televizyon programlarında kendini kaybetmek gibi kendini sakinleştirici stratejiler uygular. Uyuşturucu ve alkolle kendini uyuşturanlar da vardır ve bu da ayrı birçok probleme yol açar.

SEVGİLİ/EŞ TECAVÜZÜNÜN UZUN VE KISA DÖNEMLİ ETKİLERİ

• Sevdikleri ve güvendikleri birinin bu yolla onlara zarar verebilmiş olmasının yarattığı ihanete uğramışlık ve şok hissi.
• Aşağılanma ve “kirli” hissetmek: kendilerini seven birisi, bunu yaptığına göre, kötü olanın kendileri olduğunu veya bir şekilde hak ettiklerini düşünürler.
• Öfke ve kendini suçlamak: kadınlar, daha iyi sevgili olsalardı veya ilişkinin başka açılarında daha iyi olsalardı, bu hiçbir zaman yaşanmazdı diye düşünürler.
• Erkeklere güvenmede zorluk: tecavüz sizi sevmesi beklenen birinden gelince pek de sürpriz bir his değil!
• Seks yapmakta veya yakınlık kurmakta zorluk duyarlar.
• Korku: sevgilileri tarafından tecavüze uğrayanlar, tekrar saldırıya uğrama korkusuyla yaşarlar.

SEVGİLİ TECAVÜZÜNÜN FİZİKSEL ETKİLERİ
*      Mide bulantısı ve kusma (bu, benim de uzun yıllar yasadığım bir şeydi)
*      Yaralanmalar – sürekli veya çok şiddetli tecavüze uğramış kadınların anüs veya vajinalarında yaralanmalar olabilir.
*      Hamilelik – erkekler, sevgilileri/esleri kendilerini terk etmesin veya geri donsun diye tecavüz edebilir ve sonucunda tabii ki tecavüze bağlı gebelik sonucu oluşabilir.
*      Vajinismus ve ağrılı cinsel ilişki - vajinismus (vajinal kasların istemsiz ve kadının iradesinden bağımsız kasılması sonucu penetrasyonun imkânsız hale gelmesi durumu) veya penetrasyon sırasında ağrı duyulması gibi süreğen sorunlar oluşabilir.


ERGENLIK CAGINDAKI HAYATTA KALANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Erkek arkadaşı tecavüzünün ergen hayatta kalanların hayatlarına etkileri de listelenmiştir
*      Bedensel bütünlük kaybı
*      Kontrol kaybı
*      Ortaya çıkan cinsel kimlikte hasar [1]
*      Kişilikte değişimler
*      Okul performansında düşüş
*      Okuldan veya sosyal aktivitelerden çekilme.
*      Rastgele cinsel ilişkide bulunma [2]
*      Aşırı uyuşturucu ve alkol tüketimi
*      Yeme bozuklukları
*      Riskli hareketler ve diğer kendine zarar veren davranışlar
*      Yabancılaşma – kimsenin anlamayacağı hissi
İnsanlar, arada oluşan bağı küçümseyerek, ergen kızların, kötü erkek arkadaşlarını kolaylıkla terk edebileceklerini varsayıyorlar. Ergen kızlar da ayrılma yeteneklerini baltalayan istismar dinamiklerinin öznesi olurlar. Zorla veya baskı yoluyla yapılan seksin, ilişkinin normal bir bölümü olduğuna inanıyor veya bunu hak ettiklerine inanıyor olabilirler.  

Bilgilerin Derlendiği Kaynaklar:
 Finkelhor, D and Yllo, K, License to Rape: Sexual Abuse of Wives, The Free Press, New York 1985
Raquel Bergen (Wife Rape: Understanding the Response of Survivors and Service Providers, Sage Publications, California, 1996)
When Violence Begins at Home: A Comprehensive Guide to Understanding and Ending Domestic Abuse, Hunter House Inc. Publishers, California, 1997)



[1] Ç.N: Burada cinsel kimlik ile ne denmek istediğini anlamadım. Bahsedilen kişinin aşık olduğu kişinin cinsiyeti ise, cinsel şiddet sonucu kişinin cinsel yönelimi değişmez.
[2] Ç.N: Ben bunu, her zamanki, periyodik seks yapma sayısının bu olayın ardından, aniden,  üç dört kat artması gibi yorumluyorum.