DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

3 Mayıs 2012 Perşembe

Kocaları veya erkek arkadaşları tarafından tecavüze uğrayan kadınlar için

Aphrodite Wounded - Pandys  © 2006  -kısaltılmış-

Birkaç iyi araştırma veya birkaç kitaptaki bazı kısa bölümler dışında, ilişki içi tecavüz hakkında bilgi, ilişki içi tecavüz eyleminin kendisi kadar yaygın değil. Cinsel yönden yakın olduğunuz biri tarafından yapılan tecavüz, genellikle “gerçek” tecavüz olarak görülmüyor. Toplum, tehlikeli bir şekilde, kısıtlı bir bakış açısına sahip: “gerçek” tecavüzün ara sokaklarda veya parklarda olduğunu, tecavüzcünün kafayı yemiş bir yabancı, hayatta kalanın da kusursuz bir isme sahip bir bakire olmak zorunda olduğunu zannediyor. Tüm bu yaklaşımlar, kadının, en basta gösterdiği rızayı, sonradan geri çekme hakkının olmadığı önermesi üzerine dayanır. 
Bu, esleri ve kız arkadaşları “tecavüz edilemez” yapar ve cinsel şiddete uğramalarının devam etmesine izin verir. Çoğu batı ülkesinde, ilişki içindeki tecavüzü suç olarak tanımlayan yasaların olduğu doğrudur; fakat “gerçek” tecavüzün ne olduğuna dair yaklaşımdaki vurgu yüzünden etkisizdirler.
Bazen, sevgilileri tarafından tecavüze uğrayan kadınların kendilerinin bile, sevgileri tarafından yaşatılmış olan deneyimleri tecavüz olarak adlandırmak ellerinden gelmez. Tecavüz olarak adlandırdıklarında pek de onaylanmayacaklarının farkında olurlar ve bu, yardim kaynaklarına erişimi zorlaştırabilir. Ayrıca, insanlar da, eğer kadın ilişkiye devam ediyorsa, kadının zekâsı veya karakteri hakkında olumsuz ve yanlış çıkarsamalar yapmaya meyilli olurlar – bu insanlar şiddet içeren ilişkilerin dinamiklerini pek anlamazlar.

Fakat sevgili/eş tecavüzü gerçek tecavüzdür.
Bir kez veya birçok kez olmuş olabilir.
Zorlayıcı baskı veya darp ve işkence içerebilir.
İçinde çok şiddet olan ilişkilerde veya saygı dolu ilişkilerde de gerçekleşebilir.
Kadınlar, sevdikleri erkekler tarafından (da) tecavüze uğrarlar.
Acınız, gerçek acıdır.  

Sevgili/eş tecavüzü yasanmış olduğu bildirildiğinde, çoğunlukla “gerçek” travma olarak ele alınmaz. Oysa çalışmalar kadınların olaydan çok uzun süre sonra bile şiddetli travmatize olduğunu gösteriyor. Bu kadınların acısı ve bas ettikleri şeyler, yabancılar tarafından tecavüze uğramış kadınlardan sıkça daha uzun süreli ve daha ağır etkiler taşıyor olabiliyor.

Eski/sevgilinin-eşin, cinsel saldırısından/tecavüzüne uğramış birisiyseniz, bunu benden duymaya ihtiyacınız olmayabilir.

Sevgililerinin tecavüzüne uğrayan kadınlar sıklıkla okul, ortak çocuk veya başka nedenlerle tecavüzcüleriyle süreğen bir iletişim içinde olma ihtimaliyle karşı karşıyadır. Bazen, saldırganlarını derinden ve gerçekten severler ve ihanetin büyüklüğünü kabul etmekte zorlanırlar. Bunu yeniden yaşama korkusuyla dengelerler.