DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Toplu Tecavüz

© 2007 Pandora’nın Akvaryumu, Kristy
İngilizce orijinalinden okumak için tıklayınız.

Tüm saldırı biçimlerinden hayatta kalanların iyileşme süreçlerinde birçok benzerlik olsa da, yine de her biri, içinde kendi iyileşme yolunu taşır.

‘Toplu tecavüz’ terimi, iki veya daha fazla kişi tarafından işlenen cinsel saldırı için kullanılır. Toplu tecavüzden hayatta kalanlar için kayda değer bir literatür eksiği varsa da, bu yalnız olduğunuz anlamına gelmiyor. Toplu tecavüz hakkında yapılmış çeşitli araştırmalar ve istatistikler, aksine, toplu tecavüzün çok sık, her tür koşul altında ve her tür grup tarafından işlenen bir suç olduğunu gösteriyor.

Grup dinamikleri ve “seyirci etkisi”

Tek amaçları size fiziksel zarar vermek olan bir grupla karşı karşıya gelmek akıl almaz şekilde korkutucudur. Bunun yanında, tecavüze tanık olan seyircilerin var olduğunu bilmek de ayrıca çok küçük düşürücüdür. Sadece tecavüz eden birkaç kişi değil, bir de aynı ortamda sizi seyredenler... Diğer kişiler ne olup bittiğini bilip de saldırıyı durdurmak veya size yardım etmek için bir şey de yapmayabilirler.

Toplu tecavüzün grup dinamikleri, destekleyici olsun olmasın, sizin herhangi bir seyircinin varlığından rahatsız olmanıza neden olabilir. İnsanın, çevresinde kendisini destekleyen birilerinin yokluğundan kaynaklanan belirli bir güçsüzlük hissi vardır. Bu durum, daha sonra herhangi bir sosyallik durumunda gergin, endişeli veya ürkek olmanıza neden olabilir. Sosyal bir ortamda, herhangi birisiyle karşı karşıya gelme durumunda, kendinize karşı cephe alınmış gibi hissedebilir ve korkabilirsiniz. Kendinizi kalabalıklardan ve hatta küçük gruplardan bile bunalmış hissederken bulabilirsiniz. Bütün bunlar, siz iyileşmede yol aldıkça zaman içinde azalacak olan, katlandıklarınıza verdiğiniz doğal tepkilerdir.
Toplu tecavüzün bir başka önem teşkil eden yanı da, maruz kalanda, kendini değersiz hissetmeyi pekiştiren bir işlevi olmasıdır. Toplu tecavüz, çoğu zaman alay etme ve işkence unsurlarını da içerir ve bu da tecavüze maruz kalanda, faillerden “daha az” olma hissi yaratır. Bu aşağılanma hisleri çok güçlü olsa da size ait değillerdir. Bu sadece faillerin eylemlerinin, faillerin üzerindeki yansımasıdır.
Toplu tecavüzün geride bıraktıklarıyla uğraşmak kişiyi tecrit eden bir deneyim olabilir. Bir çıkış yolu bulmak için kendinle mücadele ederken, bir profesyonelin yardım ve rehberliği kesinlikle istemeye değerdir.
Travma süresince bir çeşit kopma yaşamanız muhtemeldir. Kendinizle o deneyim arasında yeniden bağlantı kurmak zor gelebilir. Bu zorlu sürece başlamanın ve bu büyük sıkıntının üzerine gitmenin tek yolunun, onu daha küçük parçalara ya da küçük küçük “bölmelere” ayırmak olduğunu düşünebilirsiniz.

Toplu tecavüzden sağ kurtulanlar, yaşadıklarının “kirli porno” veya “uydurma korku hikâyeleri” olarak anlaşılacağı ortak korkusunu sıklıkla ifade ederler. Bu tür iğrenç eylemler kulağa “inanılmaz” gelebilir ve yaşayanın başından geçenleri anlatmasını engelleyebilir.

Acı gerçek şu ki, bu tür şeyler -gerçekten- oluyor. SİZ, kendi gerçeğinizi biliyorsunuz ve başka bir sürü kişi daha biliyor olacak.

Toplu tecavüz gibi travmatik ve acı veren bir şey başınıza geldiğinde, gelecek fikri anlamsız gelebilir; hayatınızın hiçbir zaman yeniden sizin kontrolünüzde olamayacağını hissedebilirsiniz. İyileşme süreci kolay değil; ancak korkunç ihtimaller arasından ayakta kalmış olduğunuz, acıdan geçerek devam edebilme gücünüzün olduğunu gösterir.
Kendinize karşı anlayışlı olun ve sizi bu noktaya kadar getiren cesaretinizle gurur duyun. Üstesinden gelebilirsiniz.