DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

6 Ekim 2014 Pazartesi

Tecavüz ve Cinsel İstismardan Sonra Cinselliğini Yeniden Kazanmak

© 2008 Pandora’s Aquarium, Ash / Çeviri: Özge

Cinsel şiddet sonrası hayatta kalanların bir çoğu cinsellikte ve yakın ilişkide zorluklar yaşar. Nasıl doğal hissettiğinizi hatırlamanız önemli; çok travmatik bir şeyden sonra otomatik olarak iyileşmiş olmak zorunda hissetmemeliyiz. Tüm hayatta kalanlar farklı hızlarda iyileşir ve cinsel şifa süreci de buna dahil. İstediğiniz zaman cinsel şifa üzerine çalışmaya başlayabilseniz de, birçok insan şifanın diğer alanlarında ilerleme kaydedene kadar beklemeyi daha kolay bulur. Genellikle, altta yatan sorunları ele almanın cinsel şifa sürecinizde etkisi büyük olur. Kendinizi zorlamayın – Belli bir zaman çerçevesi yok, şifa bulmak için arzu duymak ve bu konuda çalışmaya istekli olmak çok önemli.

 

Sağlıklı bir seks hayatını hakettiğinizi farkedin

Kulağa oldukça basit geliyor, ama cinsel şiddet sonrası hayatta kalanlara ister istemez öyle gelmez. Bir çok hayatta kalan, tecavüze maruz bırakıldığı için seks yapmak istememesi gerektiğini hisseder. Kendisine karşı korkunç bir şekilde kullanılan şeylerden hoşlanmanın yanlış olduğunu hissedebilir. Tecavüzle seksi ayırmanın, seksi istemenin ve başlatmanın tamamen makul olduğunu kabullenmenin bir yolunu bulmak önemlidir.

 

Sekse mola verin

Bu bütün amaç karşısında mağlup olmak gibi gelebilir, fakat bir çok hayatta kalan altta yatan sorunlar üzerine çalışırken seks yapmayı durdurmayı yararlı bulur. Bu zamanın, belirlenmiş bir süresi yoktur; her birey için farklı olacaktır. Çünkü tecavüz sonrası cinsel temas, geri dönüşlere (flashbacks) yol açabilir, kendinizi zorlamak daha kötü hissetmenize neden olabilir. Ancak, bir süre için seksten kaçınma yönünde bilinçli bir karar almak baskıyı uzaklaştırır ve cinsel şifanızın diğer önemli yönleri üzerine yoğunlaşmanız için iyi bir fırsat olabilir. Bir çok hayatta kalan için, bu molayı vermek, sonunda faydayla sonuçlanan bir feda olabilir. Eğer bu tercih edeceğiniz bir şeyse, suçlu hissetmemeniz gerektiğini hatırlamak önemlidir. Partnerinizi seksten alıkoymuyorsunuz veya hiç bir şeyi onlara yasaklamıyorsunuz. Bu işte berabersiniz ve ayrıca seks yapmaktan mahrum bırakılmış değilsiniz.

Partnerinizle çalışın

Cinsel şifanız üzerine çalışmak için bir partnerinizin olması zorunlu değildir, fakat birlikte çalışırsanız, bu sürecin onları da kapsaması çok önemlidir. Eğer onların ne yapacağı belirsiz olursa, bu partnerler için sinir bozucu olabilir.

Bir partnerle cinsel ilişki üzerine çalışıyorsanız, tecavüzden önce cinsel yönden aktif durumdaysanız, onun sizden belirli beklentileri olabilir. Onunla rahat hissetmediğiniz hiç bir şeyi yapmak zorunda olmadığınızı hatırlayın, ve belirli eylemlerde hemen rahat olmanız mümkün olamıyorsa, kendinizi zorlamayın. Partnerinizle konuşun ve ona mücadele ettiğiniz şeyleri açıklayın, size yardım edebileceği farklı yollar önerin.

Yeni bir partnerle çalışan hayatta kalanlar, sil baştan başlama fırsatı yakalayabilir veya üzerine inşa edecekleri mevcut bir temelin yokluğundan ötürü bocalayabilir. Rahat olduğunuzdan daha fazlasını paylaşmak zorunda hissetmeyin. Rahat hissetmediğiniz belirli eylemleri açıklamanız çok iyi olur. Herkesin hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyler vardır, ve istemediğiniz şeyleri yapma konusunda asla baskı hissetmemelisiniz, ne olursa olsun geçmiş deneyimlerinizi de kapsayabilir.

İletişim anahtardır; nasıl hissettiğiniz ve neye ihtiyacınız olduğu hakkında konuşun. Neden hoşlandığınızı, neden hoşlanmadığınızı ve neleri yapabilmek istediğinizi partnerinize anlatın. Birbirinize yaslanın; tecavüze maruz bırakılan biri olabilirsiniz, ama bu aynı zamanda partnerinizi de etkiler.

Seks hakkında konuşun

Partnerinizle açık iletişim kurmak önemlidir, fakat ayrıca diğer çıkış yollarını bulmak da yararlı olabilir. Seks terapisi konusunda uzmanlaşmış bir terapistle görüşmeyi seçebilirsiniz. Bir terapist sorunlarınız üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir, partnerinizle birlikte deneyebileceğiniz şeyler bulmanıza yardım edebilir. Bazı hayatta kalanlar, seks hakkında diğer hayatta kalanlarla veya onların arkadaşlarıyla konuşmayı yararlı bulur. Diğerleriyle konuşmak seksin sağlıklı yönlerine yeniden odaklanmanıza yardım edebilir.

Dokunma ve güven egzersizlerini deneyin

Farklı hayatta kalanlar, farklı şeylerle mücadele edecektir. Dokunmanın her türlüsünde zorluk çekmeseniz bile, dokunma egzersizlerinin bazı formları üzerinde çalışmak yararlı olabilir. Bunlar partnerinizle aranızda yakınlık ve güven inşa etmenize yardım edebilir ve cinsel şifanız için bir dayanak olarak işe yarayabilir. Ayrıca bir anlamda yeniden başlamak için, hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız şeyleri yeniden keşfetmek için yararlı bulabilirsiniz.

Wendy Maltz, The Sexual Healing Journey kitabında belirli dokunma egzersizleri hakkında detaylı bilgiler verir. Dokunma egzersizleri ihtiyaçlarınıza ve şifanızın evresine adapte edilebilir.

Bu süreç sinir bozucu olsa da, iyi bir dayanak sağlar. Onu mümkün olduğunca eğlenceli bir hale getirmeyi unutmayın. Şifa olumsuz bir şey olmak zorunda değildir. Partnerinizle gülün; onu bir oyuna çevirin. Seks yapmıyor olmanız, eğlenmek için başka yollar bulamayacağınız anlamına gelmez. Yakın ve cinsellik içeren bir ilişkiyi inşa etmek ve seks hayatınızı yeniden kazanmak için, sarılarak, öpüşerek ve el ele tutuşarak uzun bir yola çıkabilirsiniz.

Sabırlı Olun

Bu duymak istediğiniz son şey olabilir, ama doğrusu bu. Zaman alacak ve bazı aksaklıklar da olabilir. Fakat şimdi verdiğiniz her emeğin karşılığını gelecekte alacaksınız. Kendinizi hazır hissetmeden, bir şey yapmaya zorlamamanız çok önemli. İşlerin hemen yoluna girmeyebileceğini ve zor zamanlar geçirebileceğinizi kabul edin. Kolay bir şey olsaydı, muhtemelen elde etmeye değer olmazdı. Seks hakkında nasıl hissederseniz hissedin ya da ne kadar mücadele vermiş olursanız olun, şunu unutmayın, şifa bulmak ve sağlıklı bir seks hayatının tadını çıkarmak kesinlikle mümkün.
---
Ayrıca “Pandora's Aquarium message board and chat room” da “Sex&Intimacy” forumunda mesaj panosundaki konuları okuyabilir veya kendi konu başlığınızı yaratabilirsiniz.