DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

1 Mart 2013 Cuma

Rıza İnşası – Bu Tecavüz mü?

Ben Atherton-Zeman  / Ağustos 2006
Çev: Pelin Öztürk 

Partnerinizin seks yapmayı kabul ettiğini nasıl anlarsınız? Sorar mısınız veya hiç cevap vermezse kabul ettiğini mi varsayarsınız? Vücut dilini takip eder misiniz? Kabul etmiyor gibi görünürse “onu rahatlatmaya” çalışır mısınız? Rıza beklemektense belki de rızayı kendiniz “inşa ediyorsunuz”.
Üniversitede öğrenciyken, öncelikli hedefim “ilişki kurmaktı”. Kendimi hiçbir zaman “kötü çocuk” olarak görmedim, elbette bir tecavüzcü olarak da. Ancak geçmişe bakınca, bazı davranışlarımdan utanıyorum. Bu yazıyı bir bakıma diğer genç erkekleri uyarmak için yazıyorum – benim yaptıklarımı yapmayın! 

Amerika Birleşik Devletleri’nde her iki dakikada bir, bir erkek bir kadına tecavüz ediyor. Adalet Bürosu istatistiklerine göre, 2004’te tecavüze veya cinsel saldırıya uğrayan her 10 kadın kurbandan 7’si saldırganı tanıyordu. Ancak birçok tecavüz kayıt edilmiyor ve birçok tecavüzcü de yaptıklarını tecavüz olarak değerlendirmiyor. Sıklıkla, cinsel saldırı ve tecavüzü engelleme “kadın konuları” olarak görülüyor, oysa eğer çoğunlukla cinsel şiddeti yaratan bizim cinsiyetimiz ise, bu şiddet bitene kadar sesimizi yükseltmek de bizim cinsiyetimizin sorumluluğu gibi gözüküyor.

Elbette, cinsel şiddetin kurbanı veya faili herkes olabilir. Erkeklerin, özellikle erkek çocukların ve genç erkeklerin kurban olduğu bazı cinsel saldırılar da olmaktadır. Ayrıca, eşcinsel erkekler, biseksüeller ve transgender kimseler gibi lezbiyenler de tecavüz kurbanı veya faili olabilir. Ancak, faillerin büyük çoğunluğu heteroseksüel erkeklerdir – bir erkek olarak, erkek olarak tanımlanan insanların tecavüz etmelerini ve cinsel saldırıda bulunmalarını engellemek için çalışma sorumluluğu hissediyorum.

Birçok genç erkek cinsel saldırının kötü bir şey olduğunu bilir, ama cinsel saldırıyı fiziksel güç kullanma olarak tanımlar. Rapor edilen birçok cinsel saldırı fiziksel güç içermesine rağmen, cinsel saldırıların büyük çoğunluğu sözel veya duygusal güç kullanma, manipülasyon veya fiziksel güç kullanma tehdidi içerir. Birçok hayatta kalan tecavüze uğradıkları için kendilerini suçlarlar ve büyük çoğunluğu fiziksel şiddetin kullanılmadığı saldırı olaylarını rapor ettirmeyi daha güç bulabilirler.

Tecavüz önleme hareketinden birçok kişi bir “tecavüz kültüründen” bahseder. Tecavüz kültürü sürecine ait olduğunu düşündüğüm birkaç şey önermek istiyorum.

Zorlama: Hayatta kalanların bazıları güç kullanımı, güç kullanma tehdidi, silah vb. ile tecavüze veya saldırıya uğrar. Bazıları, Rohypnol gibi “randevu tecavüzü” uyuşturucusu denilen uyuşturucuları almaya zorlanır. Bazıları bir yabancı tarafından tecavüze uğrar, ancak tecavüz kurbanlarının çoğunluğu saldırganı tanır. Ve üniversite öğrencisi erkeklerin çoğunluğu böyle bir tecavüzde bulunduklarını asla kabul etmeyecektir.

Baskı: Hayatta kalanların bazıları seks yapmaya veya seksüel olmaya zorlanırlar. Erkek birlikte olduğu insanı önemser ama seksi daha çok önemser. Kadının “hayır” demesi göz ardı edilir – sormaya devam eder ve kadının savunması parçalanıncaya kadar sorar – kadın sadece kurtulmak için “evet” diyebilir. Kadının “rızası” bu yüzden mecburi olur ve erkek tarafından “inşa edilir.”

İkna etme/kandırma: Erkek, seksin veya “takılmanın” karşılıklı rıza ile olmasını ister, ancak kadının rıza gibi görünmeyen bütün cevaplarını eler. Kadının rızasını, ona masaj yaparak, öperek, kolunu omzuna atarak – hepsi “kadını rahatlatmak” ve seksüel olmayı kabul ettirme amacına yönelik olmak üzere - ele geçirir. Kadın sonunda “onay” verebilir, ama daha sonra pişmanlık duyabilir - görünen bir “tecavüze” dikkat çekmeden, kendisini suçlar ve tüm durum boyunca bir şeyin yanlış olduğu hissini duyar.

Cezp etme: Kadının “hayır” cevabı erkeğin cazibesi ile “evet”e dönüştüğünde bile neşeli oyunlar kullanmak. “Romans” olarak bildiğimiz şey burada devreye girer – erkek yemek ısmarlar, kadının nasıl göründüğüne dair iltifatlarda bulunur, kadının özgürce kabul edeceği alkol veya uyuşturucu verir. Kadın ondan etkilenir ve ilk önce o öpmek isteyebilir – bu cazibeyi kullanarak, erkek, kadın seks yapmayı veya seksüel olmayı kabul edene kadar, kadını başarılı şekilde tahrik eder.

Birazcık cezp etmede yanlış olan ne? Birçok genç kız ve kadın “ayaklarına kapanılmasından” hoşlandıklarını söyler. Hatta bazıları, aslında bir oyun oynadıklarında – bizden (erkeklerden) “hayır”ı bir cevap olarak almamamızı, kur yapmaya ve onları cezp etmeye devam etmemizi isterler. Ve eğer birisinin oyun oynadığını sandığımızda yanılıyorsak en kötü ne olabilir? Ya da tam tersi?

Yanılıyorsak olabilecek en kötü şey nedir? Eğer birisinin “hayır” cevabını ciddiye alırsak, olabilecek en kötü şey bu insanla bir daha randevulaşmamaktır. Eğer oyun oynadığını varsayarsak ve “hayır”a rağmen devam edersek olabilecek en kötü şey birisine cinsel olarak saldırıda bulunmuş olabileceğimizdir. Bu benim yaşamak isteyebileceğim bir şey değil.

Her tecavüz engellenebilir ve her tecavüzden hayatta kalan bizim sadece hayal edebileceğimiz şekilde birçok yönden acı çeker. Tecavüzden hayatta kalan iş arkadaşlarım ve arkadaşlarım bana herhangi bir zorlama veya mecburi seksin hasar verdiğini anlattılar. Birçok hayatta kalan için ileriki ilişkilerinde birisine güvenmek zordur. Bazı hayatta kalanlar post-travmatik stres rahatsızlığından acı çekerler – bu bir gecelik kötü seksten sonra değil, bir savaşta bulunmak gibi travmatik bir olaydan sonra başlar.

Üniversitedeyken, birlikte olmak istediğim hiç kimseyi zorlamadım. Ancak, üzücü ki, diğer dört şeyi yaptım: cezp ettim, kandırdım, ikna ettim ve hatta bazen de baskı yaptım. Birlikte olduğum kadını önemsiyordum ama onunla cinsel olarak birlikte olmayı da önemsiyordum. Rızası olmadan hiç kimseyle asla takılmazdım, ama rıza yoksa onu üretebilmek için yapabildiğimin en iyisini yaptım.

Erkekler! Benim yaptığım hataları yapmayın. Bu beş şey sizin için zararlı ve birlikte olduğunuz kadınlara veya erkeklere hasar veriyor. Farklı şeyler seçin:

İletişim: Partnerinizin isteklerinin, tercihlerinin ve modunun ne olduğunu keşfedin. İletişim kurarak da romantik ve seksi olabilirsiniz. Partnerinizin vücut tepkilerini öğrenin – ne zaman heyecanlanıyor? Ne zaman ilgisini kaybediyor? Varsayımlarınızı kontrol edin.

Rıza: Eğer birisiyle takılmak isterseniz, eğer birisiyle takılıyorsanız ve seks yapmak istiyorsanız bunun kabul edilip edilmediğini sorun. Daha iyisi, bir çift olarak kararı birlikte verin: “yapmalı mıyız?” Vücut dilini, gerilmesini, gözlerini kapamasını vb. takip edin.

Seçim: Bazen genç erkekler bile seks yapmamayı seçer. Kendimizi ve isteklerimizi kontrol etmek ve istediğimiz şey samimiyet, yakınlık ya da hiçbir şey olduğunda sadece seks için çabalamamak önemlidir. Ve tabi ki, partnerimizin de aynı şekilde yapacağı seçime saygı duymak.

1988’de ünlü dil uzmanı ve aktivist Noam Chomsky, kitle medyasının otoriter bir devlete karşı kamu tepkisini manüpile etme yeteneği hakkında “Rıza İnşası” (Manufacturing Consent) adlı kitabı yazdı. Üniversitede sonbahar dönemi yaklaşırken, birçok genç erkek kampüse döndüklerinde “Rıza İnşası”nı aramaya başlayacak. Fiziksel tatmini ahlakın, sorumluluğun ve yükümlülüğün üstüne koyan bu dürtüye direnmeniz için size ısrar ediyorum. Cinsel saldırı güç ve kontrol ile ilgilidir – bu gücü kullanmaya niyetli olmayabiliriz, ama sonuç şu ki kullanıyoruz.

Erkekler! – hiçbir zaman cinsel saldırıda bulunmamış olabiliriz, ancak bizim tarafımızdan saygıdeğer davranışlar, gerçek iletişimin ilişkinin kuralı olacağı bir ortamın yaratılmasına yardım edecektir. Bu kesinlikle kampüslerimizde ve topluluklarımızda kadınlara ve erkeklere verilen hasarları azaltacaktır. Ve bu yüzden daha iyi erkekler – daha iyi insanlar – olacağız.


*Ben Atherton-Zeman inanılmaz karısı Lucinda ile birlikte Acton'da yaşıyor. “Erkeklerin Sesi” adında tek kişilik bir oyun sergiliyor; www.voicesofmen.org.

Ben’e şu adresten ulaşılabilir: benazeman@hotmail.com


Editörün notu: Metni düzeltirken, metinde geçen kazazede/kurban yerine hayatta kalan ifadesini güçlendirme hissi verdiği için kullandım. Hayatta kalan, başına gelen bir belanın ardından hem içindeki güçle, hem de çevresindekilein yardımıyla kendi hayatını yönlendirebilme gücüne sahip kişidir.