DİKKAT!

DİKKAT: Bloga girilmiş çoğu yazı ya çocuklukta yaşanmış cinsel istismar ve tecavüzle ya da ergenlik ve/veya yetişkinlikte yaşanmış tecavüz, cinsel saldırıyla ilgilidir. Bu tür yazıları okurken yaşadığınız olayı/olayları zihninizde tekrar yaşayabilirsiniz. Eski korku ve kaygılarınız yüzeye çıkabilir. Her hangi bir şeyle (ses, görüntü, koku, dokunma, tat) olayla, olaylarla ilgili anılarınız tetiklenebilir, geriye dönüşler (flashback) yaşayabilirsiniz. Böyle durumlarda okumayı bırakmanız, ihtiyaç duyduğunuzda, gücünüzü toplayınca tekrar okmanız iyi olabilir.

14 Mart 2013 Perşembe

Yüzleşmeler

Yüzleşmede, çocukken sizi incitmiş kişilerin karşısına, bir yetişkin olarak çıkıp yüz yüze gelirsiniz. Yaşadığınız şeyi cinsel istismar olarak adlandırırsınız, duygularınızı ifade eder ve istismar edenin (kadın/erkek) sizi hangi yönlerden etkilediğini konuşursunuz. Yüzleşmeler, kendi gücünüz ve etkiniz olduğunu öğrendiğiniz için, inanılmaz şekilde güçlendirici olabilir. Doğruyu söyleme özgürlüğünü ve sizi bağlayan sessizliği kırma deneyimini yaşarsınız. Yüzleşmeler, size geçmişiniz hakkında bilgi alma olanağı sağlarken, bugünün çocuklarını korur. Şifa bulmanızda destek sağlar ve kendinize zarar veren ilişkilere bağladığınız suni umutlardan vazgeçmenizi sağlar. 
Aynı zamanda, yüzleşmeler bunaltıcı ve heves kırıcı olabilir. İstismar edenle yüzleşmek veya ailenizi suçlama riski korkunçtur. Hazırlık ve desteğe rağmen yüzleşmeler yıkıcı olabilir.

Şifa bulma sürecinin diğer parçalarından farklı olarak, yüzleşmeler iyileşmek için elzem değildir. Yüzleşmeyi seçmek kişisel bir seçimdir. İstismar eden (kadın/erkek) ölmüş veya bilinmeyen bir kişiyse, size deli veya yalancı denmesini istemiyorsanız, potansiyel bir saldırgan tarafından fiziksel yara almak istemiyorsanız veya sadece yapmak istemiyorsanız, yüzleşmek zorunda değilsiniz. Bu olmadan da şifa bulabilirsiniz.

Yüzleşmeye karar vermek
İstismar edenle (kadın/erkek) yüzleşme ihtiyacı hissediyorsanız, o kişi ölmeden yapın,  bir daha şansınız olmayabilir, bu arzunun sizi sonsuza kadar kovalamasına izin vermeyin.

Yüzleşme nedenleri:
1) Anıların onaylanması
2) Yüzleştiğiniz kişilerin, olayın sizin üzerinizdeki etkilerini anlamalarını sağlamak
3) İstismar edenin acı çektiğini görmek
4) İntikam almak
5) Terapi için para istemek
6) Yeni bir ilişki kurmaya çalışmak

Karar vermeden önce kendinize sormanız gereken sorular:
1) Kiminle konuşmak istiyorum? Neden?
2) Ne olmasını umut ediyorum? Gerçekçi bir umut mu?
3) Bu kişiyi tanıyan kişilerle de ilişkimi kesmek istiyor muyum?
4) Meydan okumaya karşı ayakta durabilecek kadar dayanıklı mıyım?

Aklınızda bulunsun:
1) İstismar edenler, istismar ettikleri kişi üzerindeki kontrollerini kaybetmekten ve yüzleşmekten hoşlanmazlar.
2) İstismar eden, tacizi kabul etmeyecektir veya kadın/erkek yaptığının taciz olduğunu bile düşünmeyecektir.
3) Yüzleşmeye giderken destek için veya yüzleşmenin ardından buluşmak için yanınızda bir arkadaşınızı götürmeniz iyi olabilir.
4) Yüzleşmekten vazgeçtiyseniz sorun etmeyin. Eğer fikrinizi değiştirdiyseniz veya sonuçlarını kestiremiyorsanız yüzleşmeye kendinizi zorlamayın.

Nasıl yüzleşeceğim?
Karşılaşma üzerine odaklanın, nasıl bir tepki alacağınız üzerine değil. Sınırlarını belirleyin, zamanını seçin, sizin için rahat ve uygun olacak yeri seçin. Psikologunuz veya güvendiğiniz biriyle sahneyi canlandırın. Dile getirmek istediklerinizi yazın ve ezberleyin. Üstesinden gelebileceğinizi düşündüğünüz en kötü tepkiyi hayal edin. Kendiniz için konuşmanın amaç olduğunu hatırlayın. Ne söylemek istiyorsanız söyleyin, alıp almamanıza bakmadan ne istemek istiyorsanız isteyin. Olayın kontrolünü ele geçirdiğinizi bilin. Yüzleşmek, istismar sırasında yaşanan durumu tam tersine çevireceğinden, çok etkili olacaktır.

Misillemeden korkuyorsanız
Tepkinin sert olacağını tahmin ediyorsanız, halka açık yerde olmasını sağlayın. Arkadaşlarınızı tanık olmaları için getirin ve şu andaki adres veya telefon numaranızı vermeyin.

Yüzleşme size göre değilse
Yüzleşmemek de gayet iyi bir seçenektir. Başkaları desteklediği veya yüzleşenlerin iyi hikâyelerini duyduğunuz için kendinizi baskı altında hissetmeyin. Yüzleşmek size göre değilse, daha iyi şifa bulmanızı sağlamaz. Hazır değilseniz, destek grubunuz yeterince güçlü değilse veya gerçek bir tehlike söz konusu olacaksa yapmayın.

Zihinsel veya sembolik yolla yüzleşmek
İstismar edeni bilmediğiniz için veya istismar eden (kadın/erkek) öldüğü için yüz yüze gelemiyorsanız, onunla zihninizde yüzleşebilirsiniz. Fiziksel olarak istismar edenle yüzleşemeyen birçok hayatta kalan, istismar edeni öldürme veya fiziksel zarar verme fantezisi kurdu. Bu, düşüncelerde kaldığı sürece son derece normal bir şeydir. Öfkenizi sahiplenmenin, güçlü hissetmenin ve kontrolde olduğunuzu hissetmenin sağlıklı bir yoludur.

Rahmetliyle yüzleşmek
Ölmüş istismar edenle (kadın/erkek) yüzleşmenin aşikâr yolu mezarına gitmektir. Bu, hislerinizi başka bir yerde seslendirmekten daha tatminkâr bir sonuç sağlayabilir.

Yüzleşmenin sembolik yolları:
1) Bir mektup yazın ama göndermeyin.
2) İstismarı hatırlatan şeyleri toplayın veya gömün ya da yakın. Yakmayı tercih ederseniz külleri saçın veya rüzgârda uçurun.
3) Hayattayım bloguna veya benzeri blog, web sitesi, dergi, yayına, vs. yazın.
4) Hayatta kalanlara yardım eden örgütlere zaman ayırın ve/veya bağış yapın.
5) Başkalarıyla yüzleşmenin nasıl olacağını canlandırın.

Derlenen Kaynaklar:
-The Courage to Heal: A Guide for Women Survivors of Child Sexual Abuse by Ellen Bass and Laura Davis, pp. 133-148.
- The Courage to Heal: For Women and Men Survivors of Child Sexual Abuse by Ellen Bass and Laura Davis, pp. 340.
-VOICES In Action, Inc., "How To Confront Your Perpetrator: Living or Deceased," http://www.voices-action.org/confront.pdf.

Metnin bir bölümü Pandys’deki metinden alınmış ve çevrilmiştir.